Berapa modal untuk trade forex?

Minimum $100. Atau RM420.

Atleast itu minimum untuk buka real akaun di FXPrimus.

Kalau anda modal lebih besar, lebih bagus. Contohnya, saya selalu galakkan student saya untuk start dengan minimum $1000 atau 1K atau RM4200.

Sebab apa? Sebab modal yang besar akan beri kita kelebihan dari segi free margin. Selain itu, nak kira lot size pun nampak lebih proper.

Tapi saya cuma ada $100 saja. – kata anda. No problem. Modal yang kecik untuk permulaan adalah ok. Cuma make sure lot size nya comel jugek. Saya syorkan guna 0.01. Atau paling besar 0.02.

Dan expectation juga kena adjust. Jangan lah dengan modal yang kecik tu kita harap boleh dapat 100% profit esok atau next week. Berpada-pada lah.

Lihat setiap profit dan loss sebagai percentage. Baru ada cahaya. Kalau tengok dalam nilai USD, lemah semangat kita nanti.

Lagi satu, duit modal untuk trading ni pastikan anda tak pinjam dari sesiapa ye. Ini purely duit simpanan anda. Dan kene ingat ada kebarangkalian ianya akan hangus seratur peratus.

So, kena bersedia ye!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *